پیشگیری از پوکی استخوان

ما به تشخیص و پیشگیری از پوکی استخوان اهمیت می­دهیم

پوکی استخوان به معنی کاهش تراکم و قدرت استحکام استخوان می‌­باشد که منجر به شکستن آسان استخوان می‌­گردد. استخوانهای بدن در صورت ابتلا به پوکی به راحتی شکننده می­‌شوند. مناطق معمول که به پوکی استخوان مبتلا می­شوند شامل استخوانهای ران، ستون مهره ها و مچ دست می­‌باشند.

شکـستگی در استخوانهـا همراه با درد و از دست دادن قدرت حرکت می‌­باشـند و بعضاً برای درمان استخوان آسیب‌دیده ، نیاز به جراحی‌­های ترمیـمی می­باشد. درست مانند بیماری های قلبی، برخی از افراد، بیشتر درمعرض خطر نسبت به ابتلا به پوکی استخوان هستند. البته برخی از عادات رفتاری همانند سیگار کشیدن و مصرف مشروبات الکلی، شمارا بیشتر در معرض خطر نسبت به دیگران قرار می­‌دهند.

عواملی که کنترل در ابتلا به پوکی استخوان در اختیار ما نمی­باشد:

احتمال ابتلا بانوان بیشتر از آقایان است و به ازای هر 10 سال بعد از 30 سالگی ، احتمال بروز پوکی استخوان 1.5 برابر افزایش می‌­یابد.

سنجش تراکم استخوان و مقایسه آن با حالت نرمال از تکنیکهای دقیق اندازه‌گیری خطر ابتلا به پوکی استخوان می‌­باشد. علاوه برBMD (سنجش تراکم استخوان)، انجام آزمایش‌های تشخیصی از جمله اندازه گیری مقدار غلظت هورمون پاراتیروئید (PTH) ، کلسیم خون و همچنین ویتامین D می­تواند پیش آگهی مناسبی برای ابتلا به پوکی استخوان را نشان دهد.

روشهای نوین آزمایشگاهی در درمان پوکی استخوان:

امروزه نشانگرهای تشکیل استخوان(Markers Bone Turnover) در امر پیگیری روند درمان از اهمیت خاصی برخوردارند. اندازه گیری سطح سرمی BTMs از جمله : P1NP Total (نشانگر تشکیل استخوان) و CTX/ B-CrossLaps (نشانگر باز جذب استخوان)، می­تواند در انتخاب بهتر و موثر درمان پوکی استخوان مورد استفاده قرار گیرند.

اهمیت انجام تستهای نشانگر تشکیل استخوان (Bone Turnover Markers)

براحتی بر روی نمونه خون با هزینه پایین در پیگیری و ارزیابی روند نسبت به سنجش تراکم استخوان قابل انجام می‌­باشند.

ارزیابی حداکثر سه ماه از روند درمان برای پوکی استخوان، نسبت به انجام سنجش تراکم استخوان با این آزمایش امکان­پذیر است.

    error: Content is protected !!