بخش انگل و قارچ شناسی

انگل‌شناسی علمی است که به مطالعه شکل خارجی و داخلی و سیر تکامل و طرز سرایت انگل به انسان و حیوان می‌پردازد. انگل یا پارازیت، به موجودی گفته می‌شود که بطور موقت و یا دائم در سطح خارجی یا داخل بدن موجود زنده دیگری زندگی کرده و از این زندگی فایده می‌برد.

از آنجايي‌كه‌ بيماري‌هاي‌ انگلي‌ ‌اغلب داراي‌ سير مزمن‌ بوده‌ و كمتر با آثار و علايم‌ باليني‌ همراه‌ هستند، لذا افراد آلوده‌ ممكن‌ است‌ بعد از بهبود ظاهري‌ و بدون‌ داشتن‌ هر گونه‌ علايم‌كلينيكي‌ به‌ صورت‌ ناقلين‌ بيماري‌ درآيند و خود نقش‌ منبع‌ آلوده‌ را براي‌ افراد سالم‌ به‌ عهده‌ بگيرند. کودکان به سبب پایین‌تر بودن سطح ایمنی و تماس بیشتر با خاک و مواد آلوده و نیز عدم رعایت موازین اولیه بهداشتی بیشتر از بزرگسالان در معرض ابتلا به این انگل‌ها قرار دارند. بدين‌ جهت‌ آگاهي‌ ازنقش‌ بيماريهاي‌ انگلي‌، راههاي‌ پيشگيري‌ از آنها و تشخیص دقیق و صحیح آن ها از اهميت‌ خاصي‌ برخوردار است‌.

در بخش انگل‌شناسی (پارازیتولوژی) آزمایشگاه پیوند دریافت نمونه های بالینی به ویژه Stool (مدفوع) به منظور بررسی و تشخیص انواع پارازیت ها از جمله انگل‌های پرسلولی (کرم ها) و پروتوزوآها (تک یاخته ها) به شیوه‌ای مستقیم … direct smear ,wet mount و concentration (تغلیظ) و همچنین تهیه و رنگ آمیزی لام‌های تهیه شده از نمونه‌های تازه (Permanent stained ،(Direct Examination) ،(Fresh (دائمی) به روش تری کروم (Trichrome staining) به ویژه برای تشخیص آمیب‌های هیستولیکا و … انجام می‌گردد.  

بخش قارچ شناسی

یکی از بخش های آزمایشگاه می‌باشد که وظیفه آن جمع آوری، بررسی و تشخیص نمونه‌های مشکوک به لحاظ وجود قارچ‌های بیماریزا می‌باشد. علائم و نشانه‌های عفونت قارچی پوست به نوع قارچ و ناحیه درگیر شده بستگی دارد. بثورات قارچی گاهی اوقات با دیگر بیماری‌های پوستی مانند پسوریازیس و اگزما اشتباه گرفته می‌شوند. بیمار‌های قارچی پوست می‌توانند انواعی از بثورات مختلف پوستی را ایجاد کنند. بعضی از آن‌ها باعث ایجاد قرمزی، پوسته پوسته شدن پوست و خارش می‌شوند و بعضی فقط باعث ایجاد خشکی پوست می‌گردند. قارچ‌ها می‌توانند فقط یک منطقه‌ی خاص یا چندین ناحیه از بدن را درگیر نمایند.

برخی از اقدامات انجام شده در این بخش در آزمایشگاه تشخیص طبی وتخصصی پیوند شامل فعال بودن در زمینه قارچ‌شناسی و فعالیت در زمینه نمونه برداری و تشخیص قارچ های بیماری زای پوست و مو، حشره شناسی نظیر شپش Lice و کنه Mite Scabolic می‌باشد.

شاخص های مهم بخش تشخیص انگل و قارچ‌شناسی عبارتند از:

  • استقرار سیستم مدیریت کیفیت در قالب استانداردهای ملی و ایزو (10002 +ISO 9001)
  • نظارت مستمر بر کیفیت انجام آزمایش با توجه به کنترل کیفی داخلی و خارجی (در برخی موارد)
  • سرعت در انجام آزمایش‌ها به طوری که در موارد اورژانس زمان حاضر شدن نتیجه  آزمایش به کمتر از 24 ساعت می‌رسد.
  • تنوع قابل توجه در آزمایش‌ها
  • بهره مندی از کارکنان با حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی در رشته های مرتبط و دارای دانش و تجربه لازم

تصاویر میکروسکوپی از انگل‌های انسانی

تصاویر میکروسکوپی قارچ‌های بیماریزا در انسان

    error: Content is protected !!