ویروس کرونا چیست و چگونه منتقل میشود؟
کرونا نوعی ویروس است که باعث ایجاد عفونت در بینی، سینوسها یا گلو (سیستم تنفس فوقانی) میشود. نام ویروس کرونا از شکل آن گرفته شده که هنگام تصویربرداری با استفاده از میکروسکوپ الکترونی شبیه به یک تاج خورشیدی است.
در ماه دسامبر 2019 میلادی، مواردی از عفونت شدید تنفسی در شهر ووهان (Wuhan)، استان هوبای، کشور چین گزارش شد که در ابتدا بر اساس مشاهدات اینگونه به نظر می رسید که برخی از بیماران تاریخچه حضور یا کار در بازار عمده فروش ماهی و غذاهای دریایی را دارند. بازار مذکور بلافاصله در روز اول ژانویه 2020 تعطیل شد و اقدامات سلامت محیط و گندزدایی در آنجا به طور کامل به انجام رسید. چند روز بعد پس از رد تشخیص آنفلوانزا فصلی، آنفلوانزا پرندگان، آدنوویروس، کوروناویروس سارس، کوروناویروس مرس (MERS=Middle East respiratory syndrome ) و سایر عوامل بیماریزای دیگر، در 9 ژانویه 2020 مشخص شد ویروسی به عنوان عامل بیماری در 15 نفر از 59 بیمار بستری اعلام شد که باعث نگرانی زیادی شد، یک کوروناویروس جدید که 70 % قرابت ژنتیکی با سارس دارد و در زیرگونه Sarbecovirus قرار دارد. در حال حاضر این ویروس را به اختصار Novel Coronavirus 2019) nCoV-2019) نام گذاری موقت نمودهاند تا اطلاعات بیشتر به دست بیاید.
بر اساس دادههای فعلی سازمان جهانی بهداشت، دستورالعمل موقتی جهت مواجعه با این ویروس تهیه شده است و بدیهی است به محض دسترسی به اطلاعات موثق بعدی، بروزرسانی دستورالعمل بلافاصله انجام خواهد گرفت. بسیاری از اقدامات تشخیصی و کنترل عفونتی توصیه شده برای این بیماری در حال حاضر مشابه با دستورالعمل کوروناویروس MERS است. این بیماری جدید یک بیماری قابل انتقال از حیوان به انسان محسوب میشود اما هنوز راه های انتقال، مخازن حیوانی، راه های پیشگیری، تظاهرات دقیق بالینی آن مشخص نشده است و نیاز به مطالعات بیشتر دارد.
توصیههای سازمان بهداشت جهانی برای پیشگیری از ابتلا به ویروس جدید کرونا:
- بطور مکرر دستهای خود را با آب و صابون و یا ضدعفونی کنندههای دارای الکل بشویید.
- در صورت سرفه و عطسه حتماً جلوی دهان و بینی خود را با دستمال بپوشانید و دستمال را بعد از آن به سطل زباله درب دار بیاندازید.
- از نزدیک شدن به افرادی که سرفه میکنند و یا تب دارند اجتناب کنید.
- اگر تب، سرفه، مشکلات تنفسی دارید سریعتر به پزشک مراجعه کنید و سابقهای از سفرهای اخیر خود را نیز به او بگویید. ( بویژه اگر سفری به شرق آسیا داشته اید)
- از تماس با حیوانات حتیالامکان اجتناب کنید. بویژه در خصوص حیوانات غیر خانگی از هر گونه لمس کردن و نزدیک شدن پرهیز کنید.
- اگر سفری را به کشور چین و یا سایر کشورهای شرق آسیا در برنامه دارید، در مورد زمان آن بازنگری کنید و تا جایی که امکان دارد آن را به تعویق بیاندازد.
علائم ویروس کرونا چیست؟
این ویروس معمولاً میتوانند با ایجاد مشکلات خفیف تا متوسط در دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی باعث بیماری شود. علائم ویروس کرونا شامل آبریزش بینی، سرفه، گلودرد، احتمالاً سردرد و تب است که میتواند تا دو روز ادامه یابد. در افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند مانند افراد مسن و بسیار جوان، این احتمال وجود دارد که این ویروس باعث ایجاد مشکلات تنفسی بسیار جدیتر مانند ذاتالریه یا برونشیت شود.
ویروس MERS بطور مثال یک سندروم تنفسی معروف ایجاد مینماید که برای اولین بار در سال ۲۰۱۲ در خاورمیانه گزارش شد که سبب ایجاد مشکلات تنفسی میشد؛ براساس CDC، از هر ۱۰ بیمار آلوده به MERS سه تا چهار نفر جان خود را از دست دادند. در حال حاضر تصور میشود که ویروس کرونا در بروز علائم، خفیفتر از SARS و MERS است.
راههای پیشگیری از ابتلا به این ویروس چیست؟
واکسنی برای محافظت در برابر این خانواده از ویروسها وجود ندارد، حداقل هنوز وجود ندارد. آزمایش برای واکسن MERS در حال انجام است. انستیتوی ملی بهداشت آمریکا در حال کار بر روی واکسن علیه ویروس جدید است، اما ماهها طول میکشد تا کارآزماییهای بالینی انجام شود و بیش از یک سال زمان میبرد تا وارد بازار شود. ممکن است با دوری از افراد بیمار، بتوان تا اندازهای خطر ابتلا به این ویروس را کاهش داد. همچنین از تماس دستها با چشم، بینی و دهان باید خودداری شود. شستن دستها با آب صابون، حداقل به مدت ۲۰ ثانیه هم از جمله توصیههای متخصصان برای پیشگیری از ابتلا به این ویروس است.
اگر بیمار هستید و تصور میکنید که ممکن است علت آن ویروس کرونا باشد باید به یک ارائه دهنده خدمات درمانی اطلاع دهید و به دنبال درمان زودهنگام باشید. هنگام سرفه یا عطسه، دهان و بینی خود را بپوشانید و اشیاء و سطحی را که لمس میکنید ضد عفونی کنید و اگر به چین سفر میکنید، از علائم آن آگاه باشید و از رفتن به بازار حیوانات زنده خودداری کنید، جایی که آغاز شیوع بیماری در ووهان بوده است.
سازمان بهداشت جهانی صفحهای ویژه به گزارشها و توصیههای مربوط به ویروس جدید که با نام اختصاری 2019-nConV شناخته میشود اختصاص داده است. شما میتوانید معتبرترین و بروزترین اطلاعات در این زمینه را از اینجا دریافت کنید.
تشخيص آزمايشگاهي:
تستهاي آزمايشگاهي، به طور معمول براي تشخيص عفونتهاي کرونا ويروس ها (مگر در مورد بيماري SARS) صورت نمي گيرند. روش موجود براي تشخيص کرونا ويروس ها از جملهSARS – Cov، رديابي ژنوم RNA ويروس در مجراي تنفسي (نازوفارنکس) و نمونه هاي مدفوع به کمک RT-PCR ميباشد. جداسازي کرونا ويروس ها، مشکل ميباشد و در مورد SARS-Cov به شرايط biosafety level 3 نياز ميباشد. آزمايش نمونههاي مشکوک به وجودSARS-Cov، بايد با در نظر داشتن شرايط BSL-2 در آزمايشگاه هاي ويروس شناسي صورت گيرد. آزمايش سرولوژي با بهرهگيري از آزمايش اليزا، ميتواند در ارزيابي سرمهاي حاد و بهبود يافته، کمککننده باشد همچنین استفاده از ميکروسکوپ الکتروني ، در رديابي ذرات مشابه کرونا ويروس در نمونه هاي مدفوع در شرایط خاص قابل استفاده میباشد.
درمان:
هيچ درمان و واکسني براي عفونت هاي کرونا ويروس وجود ندارد. کنترل انتقال تنفسي سرماخوردگي ناشي از کرونا ويروس ها، کاري مشکل ميباشد و احتمالا به دليل خفيف بودن عفونت ، نيازي به کنترل نيست. قرنطينه افرادي که باSARS-Cov آلوده شدهاند و اندازهگيري تب مسافراني که از مناطق شيوع اين بيماري مسافرت کردهاند ، ميتواند از انتشار بيماري جلوگيري کند. هيچگونه واکسن يا درمان ضد ويروس خاص براي اين ويروس در دسترس نمي باشد.
وای خیلی خوبه ساییتون