هفته جهانی سلامت مردان با شعار «برای کووید ۱۹ اقدام کنید»
سال 2020 متفاوت از سالهای دیگر آغاز شد و در اوایل سال کرونا ویروس جدید به عنوان عامل ایجاد گروهی از موارد پنومونی به سرعت گسترش یافت که نتیجه آن همه گیر شدن درسطح جهان بود و سازمان بهداشت جهانی بیماری CoVID-19 را که مخفف بیماری کرونا ویروس 2019 است بعنوان پاندمی جهانی اعلام کرد.
تلاش برای افزایش آگاهی مردان به موضوع سلامتی به طور کلی و بیماری کووید ۱۹ به شکل اختصاصی به دلیل شدت ابتلا و مرگ و میر کووید ۱۹ در مردان مبتنی بر ویژگیهای فرهنگی واجتماعی هر منطقه و تشویق مردان به مشارکت در توسعه برنامههای بهداشتی پایه میتواند به عنوان یک راهکار برای عبور از بحران فوق باشد.
همچنین ، اجرای برنامههای سلامت مردان از جمله برنامههای آموزشی و کمپین هفته جهانی سلامت مردان، با عنوان آگاهی بخشی در هفته جهانی مردان فرصت مناسبی برای اطلاع رسانی و حساسسازی جامعه در خصوص اهمیت سلامت مردان در خانواده و جامعه است.
شعار هفته سلامت مردان – 2020:
“Take Action on CoVID-19”
“برای کووید ۱۹ اقدام کنید“
مهمترین عواملی که در ابتلا و شدت بیشتر عوارض کووید ۱۹ در مردان نقش داشته و در مطالعات صورت گرفته در نقاط مختلف دنیا مورد تأکید قرار گرفته اند عبارتند از دلایل بیولوژیکی مانند دلایل ژنتیکی، هورمونی و آنزیمها، دلایل مربوط به پروفایل اجتماعی و مسؤولیت شغلی و اقتصادی مردان که سبب مواجهه بیشتر آنان با عوامل خطر میشود .
از طرفی دلایل فرهنگی از جمله باور غلط مردان مبنی بر برتر بودن و قویتر بودن آنها نسبت به زنان و در نتیجه مغفول ماندن تمرکز بر سلامت که سبب میشود مردان کمتری به مراکز درمانی مراجعه کنند و به انجام آزمایش تن دهند یا کمتر از زنان به رعایت اصول بهداشتی تعریف شده مانند شستشوی مکرر دستها، استفاده از ماسک و دستکش مبادرت ورزند. موجب تشدید ابتلا و مرگ و میر کووید ۱۹ در مردان شدهاست.
همچنین وجود بیماریهای مزمن مانند بیماری قلبی عروقی (فشارخون بالا، دیابت، بیماری عروق قلب و بیماری عروق مغز) بیشتر در مردان نسبت به زنان و همینطور رفتارهای ناسالم مردان مانند بی تحرکی، تغذیه ناسالم و مصرف دخانیات از جمله عوامل مهم و مؤثر در این تفاوت است و باید گفت هیچ چیز به اندازه یک برنامه غذایی کامل و صحیح به همراه فعالیت فیزیکی مناسب به تقویت سیستم دفاعی کمک نمیکنند.
جامعه پزشکی کشور معتقد است بطورکلی مردان ایرانی کمتر به سلامت خود اهمیت می دهند و همین مسئله باعث شده برخی بیماری ها که می تواند به آسانی درمان شود، به خاطر بی اعتنایی آنها تشدید شود.
این در حالی است که سلامت مردان به عنوان جمعیت اصلی شاغل در چرخه تولید و اقتصاد کشور، موضوعی است که باعث استحکام و ارتقای سلامت نیروی کار جامعه و توسعه کشور را به دنبال خواهد داشت.
از این رو ۱۵ تا ۲۱ ژوئن یعنی ۲۶ خرداد تا یکم تیر، بنام “هفته جهانی سلامت مردان”، با هدف تاکید بر سلامت مردان و حساس سازی مردان جوامع برای توجه بیشتر به جنبههای مختلف پیشگیری از مخاطرات سلامت نام گذاری شدهاست.
شایع ترین علت بیماری و ناتوانی در مردان به ترتیب بیماری های قلبی عروقی، حوادث و سوانح غیرعمد، سرطان ها (سرطان پوست با شیوع۱۴درصد، سرطان معده با شیوع۱۲درصد، سرطان مثانه با شیوع۹درصد، سرطان پروستات با شیوع۸درصد، سرطان روده بزرگ با شیوع۸درصد، سرطان ریه و مری با شیوع۶درصد)، بیماریهای دستگاه تنفسی، حوادث عمدی، بیماریهای متابولیک، بیماریهای دستگاه گوارش، اختلالات تناسلی و ادراری و بیماریهای اعصاب و روان است.
در ادامه به آزمایش مهمی که در سلامتی مردان نقش مهمی دارند اشاره شده است انجام منظم و پیگیری نتایج این آزمایشها میتواند نقش بسزایی را در یک زندگی سالم داشته باشد.
- تشخیص زودرس دیابت نوع ۲
- تشخیص زودرس بیماریهای قلبی-عروقی؛ بالا بودن کلسترول بد (LDL) و تری گلیسرید (TG) و پایین بودن کلسترول خوب (HDL)
- تشخیص زودرس سرطان روده بزرگ و راست روده
- تشخیص زودرس سرطان پروستات
- بررسی سطح ویتامین D بدن
- آزمایش عملکرد تیروئید