غربالگری هپاتیت‌های شایع ویروسی

اطلاعاتی درمورد هپاتیت­های ویروسی شایع

کبد بزرگترین عضو بدن است که کانون بسیاری از رویدادهای ضروری فیزولوژیک از قبیل تعادل قند خون (گلوکز)، تولید پروتئین پلاسما، چربی، لیپوپروتئین، تولید اسیدهای صفراوی و ترشح آن، ذخیره سازی ویتامین­های (E، K، D، A، B12) و نیز محل متابولیسم، سم زدایی و دفع بسیاری از مواد ساخته شده در بدن یا مواد وارد شده به آن است.

ویروس قطعه ای از اسیدنوکلئیک می­باشد که درون یک پوشش پروتئینی محصور شده است. ویروس­ها از باکتری­ها بسیار کوچکتر اند و تنها با میکروسکوپ الکترونی قابل رویت می‌­باشند. ویروس با استفاده از امکانات یاخته‌های میزبان تکثیر می­شود و فعالیت اصلی یاخته­ های میزبان را مختل می­کند. ویروس­ها، بسیاری از جانوران و گیاهان را مبتلا می­‌کنند اما فقط برخی از آن­ها توانایی بیماری زایی در انسان­ را دارند.

هپاتیت بیماری التهاب و بزرگ شدن کبد است. یکی از اصلی‌­ترین دلایل هپاتیت حاد، آلوده شدن فرد بایکی از ویروس­های مربوطه از جمله هپاتیتA ، هپاتیتB، و هپاتیتC است.

راههای تشخیص بیماری چیست؟

  • تست آنتی‌بادی از نوع M علیه ویروس هپاتیت A، معمولاً 2 الی 3 هفته بعداز اولین آلودگی به ویروس بوجود می‌­آید و تا 2 تا 6 ماه بعد از آن در بدن باقی می­‌ماند.
  • آنتی‌بادی ضد بخش مرکزی ویروس هپاتیت B ، که از نوع آنتی‌بادی M بوده و در خون ظاهر می­‌شود. این آنتی‌بادی به عنوان اولین آنتی ­بادی است که در پاسخ به ویروس هپاتیت B ساخته می­‌شود و زمانی که شناسایی می­‌شود نشان دهنده عفونت حاد یا عفونت اخیر با ویروس است.
  • آنتی ژن سطحی ویروس هپاتیت B ،این پروتئین در سطح ویروس هپاتیت B وجود دارد و به عنوان اولین عامل شناسایی ویروس و همچنین در شناسایی عفونت مزمن مطرح می­‌شود.
  • آنتی‌بادی هپاتیـت C، این آنتی‌بادی علیه ویروس هپاتیـت C،  ساخته می­‌شود و نمی­تواند بین ویروس فعال یا عفونتــهای قبـلی  تمـایز  ایجاد کند. در صـورت مثبـت شدن آنتی ­بادی علـیه ویروس هپاتیـت C می­بایست به کمک یک تست تاییدی عفونت با این ویروس را تایید نمود.

آزمایشاتی که در تشخیص هپاتیت مفیدند؟

تست های دیگری که ممکن است به عنوان بخشی از آزمایشهای مربوط به هپاتیت محسوب گردد، بستگی به امکانات و شرایط یک آزمایشگاه  داشته و شامل موارد زیر می­‌باشد:

آنتی‌بادی علیه آنتی ژن سطحی ویروس هپاتیت B ، که حضور این آنتی‌بادی ممکن است برای شناسایی یک عفونت بهبود یافته و یا فردی که واکسن هپاتیت B دریافت کرده است، کمک کننده باشد.

تست­های دیگر از قبیل اندازه‌گیری سطح سرمی بیلی‌روبین،ALT و AST ممکن است جهت کمک به ارزیابی عملکرد کبد در افراد مشکوک به هپاتیت نیز بسیار با ارزش باشند. ولیکن از آنجائیکه شناسایی دقیق و سریع عوامل عفونی ا ز جمله هپاتیت از مطالبات مهم جامعه پزشکی می باشد، روشهای مولکولی در موارد زیادی جایگزین روشهای فوق گشته‌اند.

در میان روشهای مولکولی، روش PCR و مشتقات آن از جمله Real-Time PCR گستردگی روزافزونی در شناسایی عوامل عفونتزا یافته‌اند، این روش که بر مبنای شناسایی و تکثیر ژنوم میکروارگانیسم ها عمل می کند، دارای حساسیت بسیار بالایی در تشخیص میباشد بطوریکه قادر است تعداد بسیار اندک پاتوژنها را که با روشهای دیگر قابل شناسایی نیستند، تشخیص دهد.

آزمایشگاه تشخیص طبی و تخصصی پیوند با در اختیار داشتن تمامی امکانات روز دنیا در تشخیص عفونت های ویروسی در خدمت جامعه پزشکی می‌باشد.

روشهای انتقال بیماری چیست؟

نوع A : مدفوعی – دهانی(راه­های گوارشی)

نوع B و C : تزریق خون و فراورده های خونی، انتقال از راه مادر به فرزند، خالکوبی، سوراخ کردن گوش ، مسواک مشترک، وسایل برنده آلوده آزمایشگاه ، بخش دیالیز و مطب های دندانپزشکی و …

سرم، بزاق،مایع منی و ترشحات دستگاه تناسلی قادر به انتقال ویروس می­باشند.

    error: Content is protected !!