بخش ایمنواسی و سرولوژی
- خانه
- بخشها
- بخش کلینیکال
- بخش ایمنواسی و سرولوژی
ایمنیشناسی یا ایمونولوژی یکی از شاخههای زیست شناسی است که به بررسی انواع واکنشهای ایمنی جانداران در برابر آنتیژنهای بیگانه و روند ایجاد مصونیت در برابر عوامل بیماریزا میپردازد. این علم هم به جنبه های فیزیولوژیک پاسخ دفاعی بدن به عوامل بیگانه، و هم به جنبه های پاتولوژیک سیستم ایمنی مانند بیماریهای خودایمنی، حساسیت، نقص ایمنی، واکسیناسیون و پیوند اعضاء میپردازد.
سیستم ایمنی بدن سیستمی پیچیده و در نهایت دقت میباشد که شامل اعضاء متنوع، با عملکردی متفاوت و مرتبط میباشند و در صورت کوچکترین تداخل و ناهماهنگی در انجام وظایف اعضاء آن امکان پیدایش اختلالات و ظهور عوارضی وخیم و بعضا غیر قابل برگشت وجود دارد. با استفاده از روشهای ایمونواسی می توان انواع هورمونها، تومورمارکرها، آنتیبادی علیه عوامل عفونی و نیز آنتی بادیهای عامل بیماری های خودایمنی را شناسایی کرد که در ذیل این بخش به آنها اشاره شده است.
بخش تخصصی ایمونواسی آزمایشگاه تشخیص طبی و تخصصی پیوند با بهره گیری از تکنولوژِی نوین تشخیصی با حساسیت و دقت بالا تجهیز از معتبر ترین کمپانی های روز دنیا که تماما تحت کنترل و نظارت بوده از قبیل Roche, Biomerieux, Euroimmun همانند فلورسنت اسی و ایمونوبلات به صورت روزانه تستهای درخواستی انجام شده و برای جواب دهی آماده می کنند.
سرولوژی
سرولوژی مطالعه علمی سرم و سایر مایعات بدن است. در عمل سرولوژی معمولا به تشخیص آنتی بادی هایی که در سرم وجود دارند و به طور معمول در پاسخ به عفونت تشکیل می شوند اشاره میکند. از تستهای سرولوژیکی می توان برای شناسایی عفونتهای حاد و یا مزمن استفاده کرد و نیز میتواند برای کمک به تشخیص بیماریهای خودایمنی خاص که در آنها آنتیبادی مشاهده نمیشود مانند هیپوگاماگلوبولینمی استفاده کرد.
بخش ایمونواسی آزمایشگاه تشخیص طبی و تخصصی پیوند در حیطه های زیر دارای فعالیت می باشد:
هورمون ماده ای شیمیایی است که در غدد درون ریز ساخته شده و به داخل جریان خون می ریزد. این ماده روی سلول های هدف گیرنده دارد و با نشستن روی آن اعمال سلول را تغییر می دهد. مقدار هورمون ها توسط ارتباطات پیچیده اعضای دستگاه درون ریز با هم و با دستگاه عصبی تنظیم می شود. سیستم غدد درون ریز شامل غدد مختلفی در بدن است. این غدد ترشحات خود را به جریان خون می ریزند. در واقع هورمون های ترشح شده از غدد درون ریز نقش پیام رسان شیمیایی را در بدن بازی می کنند و بسیاری از توانایی های بدن به این واسطه ممکن می شود. در بخش هورمون شناسی آزمایشگاه پیوند با استفاده از تجهیزات تمام اتوماتیک بر اساس تکنولوژی های روز دنیا مقدار انواع هورمون های موجود در نمونه سرم اندازه گیری می شود.
شاخصهای توموری مواد مترشحه از سلول های طبیعی و نیز سلولهای توموری میباشند با این تفاوت که در حالت طبیعی میزان این شاخصها در حد کم (طبیعی) است و با توموری شدن بافت میزان آن در خون به طور قابل توجهی افزایش مییابد.
از این شاخص برای غربالگری تومورهای مختلف معمولا استفاده نمیگردد، مگر طبق شرایط و معیارهای تعریف شده و مشخص. از شاخص های توموری بیشتر در پایش درمان در مواردی که انتظار میرود با شروع درمان میزان این شاخص ها در نمونه بیمار کاهش یابد، استفاده میگردد.
در این قسمت آزمایشهای مربوط به تشخیص و پایش درمان بیماریهای عفونی مختلف از جمله عوامل ایجاد کنندهی هپاتیتهای ویروسی (HBV ،HCV و …) و عامل ایجاد کنندهی (AIDS HIV)، با تکنولوژیهای روز دنیا مورد ارزیابی قرار میگیرد.
بیماریهای خودایمن همانطور که از نامشان پیداست در اثر برهم خوردن فعالیتهای سیستم ایمنی ایجاد شده و طی آن بدن بر ضد بافت ها و سلول های خود واکنش میدهد. از جمله این بیماریها میتوان به مواردی از جمله آرتریت روماتوئید (Rheumatoid Arthritis)، لوپوس (SLE) و … اشاره نمود.
شاخص های مهم بخش تشخیص ایمونواسی و سرولوژی عبارتند از:
- استقرار سیستم مدیریت کیفیت در قالب استانداردهای ملی و ایزو (10002 +ISO 9001)
- نظارت مستمر بر کیفیت انجام آزمایش با توجه به کنترل کیفی داخلی و خارجی (در برخی موارد)
- سرعت در انجام آزمایشها به طوری که در موارد اورژانس زمان حاضر شدن نتیجه آزمایش به کمتر از 2ساعت میرسد.
- تنوع قابل توجه در تستهای تخصصی
- بهره مندی از کارکنان با حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی در رشته های مرتبط و دارای دانش و تجربه لازم
- بکارگیری تجهیزات و تکنولوژی روز دنیا
در فضای مجازی ما را دنبال کنید